Frågor om gravskötsel

Vad ingår om man beställer gravskötsel?
Följ länken till Gravskötsel för information.

Vilka blommor finns det att sätta på graven?
Vilka blommor som finns att sätta på graven är säsongsstyrt. Följ länken till Gravskötsel för information. Det går också bra att kontakta Kundtjänst för mer information. Om du inte har ett gravskötselavtal utan sköter graven själv kan du naturligtvis själv välja och besluta vilka blommor som ska finnas på graven.

Vad kostar det att få blommor på en grav?
Om man har ett skötselavtal med Kyrkogårdsförvaltningen finns en prislista på den service som är tillgänglig. Följ länken till Skötselavtal eller Prislista för mer information.

När kan man få hjälp med att sätta ut blommor på en grav?
Om man tecknat ett skötselavtal med Kyrkogårdsförvaltningen kan man få hjälp att sätta ut blommor på  graven vid olika tillfällen. Det finns flera typer av skötselavtal man kan teckna. Mer info finns på sidan Gravskötsel.

Vad kostar det att få hjälp med gravskötsel?
Följ länken till Skötselavtal för information. Läs också på sidan Gravskötsel

Vad gör man om man har problem med skadedjur, t ex råttor eller kaniner, i anslutning till sin gravplats?
Kontakta Kyrkogårdsförvaltningens kundtjänst om det uppstår problem med skadedjur.

Hur säger man upp ett skötselavtal?
Avtalet ska sägas upp senast en månad före avtalstidens utgång. Om avtalet inte sägs upp förlängs det med automatik med ett år (kalenderår) i taget. Mer information finns på sidan Gravskötsel.

Det sitter en liten skylt på min gravrätt. Vad betyder den?
Ibland sätter Kyrkogårdsförvaltningen upp små skyltar vid gravplatserna. Sitter det en grön, gul eller röd skylt på en grav bör gravrättsinnehavaren kontakta Kyrkogårdsförvaltningen. Här finns mer information om skyltarna.

Hur gör man om en gravsten blivit utsatt för skadegörelse, stöld eller blivit skadad på annat sätt?
Om en gravrättsinnehavare upptäcker skada på en gravsten är det ett eget ansvar att reparera gravstenen. Kyrkogårdsförvaltningen hjälper gärna till med information. Man kan även kontakta ett stenhuggeri på egen hand. Om gravrättsinnehavaren upptäcker skadegörelse kan en polisanmälan göras om det bedöms lämpligt. Om Kyrkogårdsförvaltningens personal upptäcker skada eller skadegörelse kontaktas gravrättsinnehavaren. Gravrättsinnehavaren bör även ta kontakt med sitt försäkringsbolag.